خانه » اخبار پزشکی » آزمایش خون و نکات تاثیر گذار بر نتایج آن

آزمایش خون و نکات تاثیر گذار بر نتایج آن

آزمایش خون یکی از رایج ترین و مطمئن ترین منابع شناسایی علایم بیماریها و کنترل آنها از روی مقادیر آزمایشگاهی است. به همین دلیل سعی می شود سایر عواملی که ممکن است باعث افزایش یا کاهش این مقادیر شوند، به حداقل برسد. این عوامل عبارتند از: تغییرات شبانه روزی، ورزش و فعالیت، ناشتایی، رژیم غذایی و مدت ناشتا بودن بسیار مهم است. پس از ناشتایی به مدت ۴۸ ساعت، میزان بیلی روبین سرم افزایش مییابد. ناشتایی به مدت ۷۲ ساعت باعث کاهش قند خون و افزایش تری گلیسرید، کلسترول و اسیدهای چرب می شود؛ در حالی که، بر مقدار کلسترول سرم تأثیری ندارد. بنابراین برای ایجاد یک رویه استاندارد توصیه می شود بیمار هنگام تهیه نمونه خون در «حالت پایه» باشد. بنا به تعریف یکی از شرایط حالت پایه برای اندازه گیری قند خون، ناشتا بودن به مدت هشت ساعت است. در مورد چربی خون این مدت حداقل ۹ ساعت است؛ زیرا، در حالت طبیعی برخی از انواع چربیها حتی تا ۱۲ ساعت پس از صرف غذا نیز در خون حضور دارند.

آزمایش خون

تغییرات شبانه روزی مقادیر آزمایش خون

به گزارش مجله پزشکی دکتر طب هنگام انجام آزمایش خون مانند کورتیزول، آهن سرم یا شمارشی نوتروفیل ها باید توجه داشت که دامنه نتایج به دست آمده در ساعتهای مختلف شبانه روز متفاوت است، تغییرات شبانه روزی در مورد آهن سرم در برخی موارد از ۳۰ درصد تجاوز می کند؛ به همین دلیل توصیه می شود در مواردی که آزمایشها به صورت اندازه گیریهای سریال انجام می شوند، به نکته فوق توجه شود.

تغییرات مربوط به جنسیت و سن

آزمایش خون

صرف نظر از آزمایش خون هورمونی، تغییرات مربوط به جنسیت در اغلب موارد قابل توجه نیست؛ با این حال، محدوده طبیعی نتایج هماتوکریت، هموگلوبین، شمارش گلبولهای قرمز، سدیمان، کراتی نین، کراتین کیناز، مسی، پرولاکتین، اسید اوریک و در مرد و زن متفاوت است و باید هنگام تفسیر نتایج به آن توجه شود. همچنین مقدار طبیعی بیشتر مواد در دوران بارداری متفاوت است. بیشترین تغییرات در مقادیر آزمایشگاهی با تغییر سن در هموگلوبین، سدیمان و کراتینین دیده می شود.

شرایط دیگری که مقادیر آزمایش خون را تغییر می دهند

فعالیت فیزیکی دارای آثار کوتاه مدتی مانند: کاهش و سپس  افزایش اسیدهای چرب، افزایش کراتین کیناز، افزایش آنزیمهای کا کبد، افزایش لاکتات دهیدروژناز و فعال شدن سیستم انعقاد، فیبرینولیز و پلاکتها است. تأثیر فعالیت فیزیکی در طولانی مدت شامل: افزایش آنزیمها و هورمونهاست. مصرف غذاهای پرچرب، باعث افزایش پتاسیم، تریگلیسرید و فسفاتاز قلیایی می شود. غذاهای سرشار از پروتئین مانند گوشت: باعث افزایش اوره، آمونیاک و اسید اوریک می شوند. الکل باعث افزایش اسید لاکتیک، اسید اوریک و تریگلیسرید می شود. مصرف طولانی الکل باعث افزایش HDL، افزایش انزیمهای کبدی و افزایش حجم متوسط گلبولهای قرمز خون می شود. تغییر از وضعیت نشسته یا ایستاده به خوابیده باعث رقیق شدن و کاهش پروتئین و اجزای سلولی خون، کاهش كلسترول و تریگلیسرید می شود.

چرا در اغلب آزمایشگاهها از بازو خون میگیرند؟

آزمایش خون

محل خون گیری تأثیر بسزایی در ترکیب سیاهرگی دارد؛ به همین دلیل خون گیری از یک محل استاندارد در تمام بیماران برای به حداقل رساندن میزان خطای نمونه گیری توصیه شده است. بازو و حفره آرنج به دلیل نزدیک تر بودن سیاهرگها به سطح پوست، نازک بودن پوست، سهولت دسترسی به سیاهرگ و سهولت ثابت کردن ابزار خون گیری، محل ایده الی برای تهیه نمونه خون است. همچنین وضعیت سایر عناصر تشریحی به گونه ای است که احتمال آسیب دیدن آن ها را به حداقل می رساند.

(No Ratings Yet)
Loading...

همچنین ببینید

تغذیه بارداری در سه ماهه اول

تغذیه بارداری در سه ماهه اول چگونه است ؟

تغذیه مادر در سه ماه اول بارداری بینهایت مهم است. اگر در این ایام تغذیه …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *